A fórumos szerepjátékok világa

RPG (1507 katt)

De mégis mi a fórum-szerepjáték? Miről is szól, és hogyan játszhatunk benne? Ez a kis leírás nem csak elmagyarázza a lényeget, de leírásokat is ad majd nektek az aktuális és nagyon is élettel teli oldalakról... Kerülj beljebb, és ismerd meg egy belső világ képét...

Maga a fórum-szerepjáték egy új generációja a szerepjátéknak. Egyszerű, mivel informatikához kevésbé értő személy is nagyon könnyen csinálhat egy fórumot valamelyik ingyenes oldalon, és leírhatja, kitalálhatja az alapvilágot. Ugyan, ez nem kihívás. Az igazi gond a szabályokkal és a játékosokkal van, mert bizony e kettő nélkül minden világ eltűnik idővel. Gondolom, ez még így zavaros, ezért menjünk sorba.

Miből is áll egy oldal? Először is a szabályzatból. Gondolom, ezt nem kell sokat magyaráznom. Egy leírás, ami megszabja a játékosok lehetőségeit. Majd jön egy karaktereknek való rész, ahol a JK-k (Játékos Karakterek) előtörténeteit olvashatjuk. Ide írnak be azok is, akik játszani akarnak. A legtöbb oldalon fontos, hogy milyen sztorit írsz, és pontosan mi is történik veled. Ha ezt megírtad, egy staff (moderátor vagy adminisztrátor) elmondja a hibáid, vagy azt, hogy elfogadja a leírtakat. Ha netán hibáznál, akkor kijavítva azokat, ismét ellenőriznek, és ez addig megy, ameddig nem sikerül jót alkotnod. A harmadik olyan részleg, ahol még nincs játék, általában egy Off-topic szekció. Eme hely általában egy olyan társalgó, ahol mindig mindenről lehet beszélni, amit nem tilt az oldal szabályzata.

Most jön a kemény dió: a helyszínek. Mikor ezeken túl vagyunk, bizony olyan részlegek jönnek, ahol már maga a játék zajlik. Általában városokra vagy nagyobb épületekre vannak ezek építve. Ezeken belül vannak utcákat, házakat, kisebb területeket behatároló topicok. A játékosok ide már nem a saját nevükben írnak, hanem mint a karakterük írják le, hogy mit is tesznek ott.

Na eljutottunk a cselekvéshez. A karakterünk felszerelését és ismeretét felhasználva a kijátszott karakterünk reakcióit fogjuk leírni, de nagyon gyakorta lesznek mások is ott: vagy más játékosok, akiknek tetteire reagálnunk kel, vagy (!) mesélők. Na igen, de ki az a mesélő? A mesélők azok a staffok, akiket arra választottak, hogy izgalmas kalandokkal tegyék színessé a játékosok életét. Persze ők nem csak elmondják, mi lesz velünk, de ők ítélkeznek is felettünk. Ha bármi történik, mondjuk egy baleset, vagy valamit csinálni akar a szereplőnk, bizony ezen személyek döntik el annak a sikerét. Nem véletlenül választ a legtöbb oldal szigorúan mesélőket, mivel ők élet és halál urai. Persze mind a modik, mind az adminok mesélhetnek nekünk.

Mielőtt kitérnék a mesélésre, el kell mondanom valamit, ami kicsit vitatottabb pontja a fórum-szerepjátéknak, de sajna elkerülhetetlen része is egyben. Ez a harc, mert hát hol éljük ki vad és fejetlen oldalunkat, ha nem egy kis univerzumban, ahol ezzel senkit sem bántunk? Na de hogyan lehet ítélkezni egy párbaj felett, és ki mondhatja meg, hogy mi és mennyire volt sikeres? Ez minden oldalon a staff dolga. Ilyenkor általában a játékosok részletes leírását figyelik, és elképzelik a támadást, majd e szerint döntik el, ez a dolog mennyire is volt reális, de más esettekben akár ezt a játékosok is tehetik. Sokszor kerülnek a játékosok egymással szembe, és ilyenkor, ha elég megértőek és diplomatikusak, akkor akár ők is eldönthetik, hogy a másik és a saját lépései milyen hatással is vannak önmagára. Persze ez azt is jelenti, hogy létezik halál, de ez valahol egyértelmű, mert ha egy oldalon van élet, akkor kell lennie ennek a szomorú eseménynek is. A karakterek ritkán halhatnak meg, vagy nagyon komoly staff által megbeszélt esemény után, vagy úgy, hogy maga a játékos dönt úgy, ezt már nem tényleg nem élheti túl a karaktere. Mi van akkor, ha valaki VP? A VP-k VérPisták, akik bármit is írnak neki, ő azt nem írja le, és nem játssza ki, csak megy, és öl, mint valami mindenható. Nos, őket általában vagy megnevelik társaik, vagy kemény büntetések után megtanulják a leckét.

Végre a mesélőkre térhetünk. Ők azok, akik kalandokat indítva mondják el a játékosoknak, hogy mégis mik történnek velük. Mondjuk, ha hős lovagot alakítunk, és unalmas az egész, akkor eme mesélő teremthet nekünk egy sárkányt, akivel bőszen hadakozhatunk, de ugyanúgy barátokat és kihívásokat is találhatnak ki nekünk. Olyanok, mint a képregények írói, csak itt a szereplők döntenek, mit reagálnak, és az írók csak a helyzetet teremtik meg.

Miben különbözik még a többi szerepjátéktól? A legfőbb változás, hogy ez a világ él. Pontosabban egy úgynevezett asztali szerepjáték akkor ér véget, amikor a játékosok és a mesélő befejezi a játékot, míg egy online játékban a játékos eléggé meg van kötve, sose tehet igazán nagy dolgot, nagyrészt csak önmagát ismételheti, és a világ ettől sose változik igazán. Na de a fórum-szerepjátékban a karaktered bárki lehet, és szinte bármit megtehet! Még fontosabb, hogy amikor te elmész aludni, az a világ tovább él, és más játékosok akkor is fognak oda írni, te pedig sose tudhatod, másokkal mi is fog történni egy másik helyen, és ez téged hogyan fog befolyásolni nemsokára! Ez tényleg egy külön világ, ami él, és ez a világ tényleg körülötted él!

Azok, akik mindezt elolvasták, valószínűleg érdeklődve olvasnának pár ilyen magyar nyelvű oldalról, ahol a saját kitalált hőseiket végre egy igazi élő világba rakhatják, és próbára tehetik őket. A rossz oldala ennek, hogy mivel bárki csinálhat oldalt, így tonnaszámra állnak az üres és elhagyatott fórumok, amiket bár valaki felépített, valami miatt egyszerűen nem indultak el, és lassan mindenki elhagyta. Na de azért kár azonnal temetni, most jön az a négy fórum, ami képregényes univerzumokban játszódik:

Az Erő Útjai

Egyike a legelső fórumos szerepjáték oldalaknak, ami a mai napig is büszkén tartja magát. A Star Wars univerzumában játszódik Hatalmas staffja van, és eléggé a klasszikus asztali szerepjátékra építkező rendszere van. Nagyon szép és eléggé elismert oldal. Talán a legjobban kidolgozott információs részleggel ez az oldal rendelkezik mind közül, és biztosan az egyetlen, aminek még saját humoroldala is van!

http://www.iwf.hu/azeroutjai

Star Wars Decay

Egy másik legalább ilyen idős és még annál is ismertebb oldal. A Decay sokak számára az első fórumos szerepjáték, világa a Birodalom fénykorábban játszódik, és a staffjai nagyon komoly játékosok. Mivel már több éves az oldal, így megvan a maga világa, történelme és hagyománya. Az egyetlen oldal, ahol például más nyelven is lehet kalandozni, ezzel fejlesztve nyelvtudásunkat!

http://swdecay.proboards70.com/

Star Wars Galaxies/SWHun

Ez az oldal mára "kinőtte" a fórum szerepét, és egy komolyabb információs és cikkeket tartalmazó oldal lett. Itt szinte a játékosok és a staffok közösen építgetik és bővítik a Star Wars univerzumát. Még fontosabb, hogy ellenben a többi Star Wars-oldallal, itt két korszakban is játszhatunk! Egyszerre próbálhatjuk ki A klónok háborúját és a Thrawn-korszakot. Tökéletes példája annak, hogy mit el nem lehet érni kitartással és kreativitással!

http://www.swhun.hu

X-Men Reneszánsz

Kemény munka a saját fórumomról elfogulatlanul, objektívan írni, de azért megpróbálok mindent. Először is, az oldal nevével ellentétben jó ideje már a teljes Marvel-univerzumra épít, de fontos, hogy csak a világ azonos, a történések nem, mivel az egész szerepjáték egy külön univerzumban játszódik, ahol a játékosok játsszák a főszereplőket. Fontos, hogy ki van építve úgymond az egyensúly, hogy mindenki megtalálja azt, ami a leginkább megfogta a filmek és a képregények világából. Tehát ez a világ 2017-ben játszódik, ahol a mutánsok száma egyre inkább növekszik és ahol a szuperlények megjelenése is egyre gyakoribb lesz. Ebben a világban a játékosok a főszereplők, és nem az ismert karakterek. Nagyon különleges az az eset, amikor ismert (filmben vagy képregényben kitalált szereplőt) fogadunk el a Marvel-univerzumból, mivel a célunk, hogy a játékosok a saját hőseiket teremtsék meg. Az oldal megpróbál minden elképzelésnek eleget tenni: vannak misztikus szálak (Átok, Korszak kaland, ahol a világ átalakult egy fantasy univerzummá), cyberpunk/sci-fi vonal (mint az állandó szereplők, a S.H.I.E.L.D., a világot védelmező különleges NATO-haderő), ahogy az X-Men filmeket idéző iskolás történetek is jelen vannak (bár nem teljesen, mert egy szervezet nem is olyan régen az iskolát felrobbantotta). Ha emlékeztek, mondtam, hogy az oldalak saját életet élnek. Hát erre ez igaz. Itt minden egyedi és új. Itt minden játékos megtalálja a maga vágyát és maga álmát. Olyan játékos fajok vannak, mint: ember, szuperhumán, mutáns, szimbionta, asgardi és Skrull. (Persze ez a lista mindig bővül.) A szabályok szerint maguk a játékosok is alkothatnak fajokat (volt két angyalunk az évek során, és egy saját, egyedien kitalált idegen lényünk is), sőt, ha egy játékos leírja szabályosan egy létező képregényes faj tulajdonságait a szabályaink szerint, azt is elfogadjuk! A foglakozások során a játékosok választhatnak is pár olyan munka között, amiknek köszönhetően speciális előnyökhöz jutnak (pl. speciális S.H.I.E.L.D.-ügynökök, Gamma-osztagosok, Hangya-osztagosok és Vaskatonák). A játékosok szinte bármit megtehetnek. ha igazán mindent megpróbálnak. Hosszú életű oldal ez, ami ha még nem is számoljuk elődeit, amik így vagy úgy elpusztultak. Akkor is már most lesz egy éves. Masszív játékos közösséggel rendelkezik, vannak magánkalandok, kalandok és Korszak kalandok. A korszak kalandok a képregény világát idézve olyan nagy események, amik nem egy emberrel történnek (mint a magánkalandokban), és nem lehet rájuk jelentkezni (mint az egyszerű kalandoknál): ezek a történések a világot érintik, és a játékosok, mivel ebben a világban élnek, akaratlanul is részt vesznek benne, hasonlóan a képregények mostani crossovereihez. Három másik, még figyelemre méltó különbség van, ami elkülöníti a többi oldaltól. Az első, hogy ez az oldal nem egy masszív átírhatatlan világban játszódik, így itt tényleg bármi, de BÁRMI megtörténhet, és eme dolgok mögött akár egy játékos is állhat (ismert karakterek halhatnak meg kitalált keze által, városok változhatnak, stb&#8230. A második a Veszély terem, ami hasonlóan az X-Menből ismert veszélyteremhez, egy helyszín, ahol a játékosok nagyokat harcolhatnak. Ez a részleg esélyt ad rá, hogy a játékosok párbajozzanak egymással kitalált helyeken, úgymond ezek sosem történnek meg, mivel közben a játékosok karakterei vígan elvannak a "valós" világban, itt pedig próbára teszik magukat, hogy kihívva másokat megtudják, ki is győzedelmeskedne. A harmadik érdekesség a Mi lett volna, ha... -kalandok, amik a képregényhez hasonlóan arról szólnak, hogy az oldal történelmének egyik történését másképp elképzelve esélyt kapunk arra, hogy megtudják, mi lett volna, ha... Persze, mint minden fórumnak, ennek is megvan az átka. Ennek pl. az, hogy jó ideje nincs aktív oldalszerkesztője, így kicsit zavarosan, az oldalon már elavultabb információk vannak kint, és a fórumban sokszor akaratlanul is összecsapottnak látszódik a leírt információk sora.

http://xmenreneszansz.extra.hu/

Előző oldal Zspider
Vélemények a műről (eddig 5 db)