Egy Fantasztikus nap - Beszámoló

Ajánló (906 katt)

Néhány héttel ezelőtt kaptunk egy e-mailt, amelyben arra kértek bennünket, hogy legyünk az "Egy Fantasztikus nap"elnevezésű, december 13-án, szombaton megrendezésre kerülő találkozó médiapartnerei. A dolgot Kapitány vette kézbe, s a felhívást mind a Lidércfényen, mind a Fantasy Portál-on közzétette. Ezt követően a szervező, Aldyr azt a kérdést intézte hozzánk, hogy részt tudunk-e venni a programon. Egy Kapitánnyal történt személyes egyeztetés során végül eldöntöttük, hogy felmegyünk erre az eseményre, s amit tudunk, hozzáteszünk a Lidércfény részéről. Eképpen kaptunk egy fél órás bemutatkozási lehetőséget, illetve tudtunk felvinni utánnyomott illetve kimaradt Lidércfény AKF-eket is, néhány szórólappal megtámogatva.

Mivel az esemény Budapesten volt, ráadásul délelőtt 10 órakor kezdődött, meglehetősen korán kellett kelnünk szombat reggel. Ez persze nem tántorított el bennünket, és negyed hétkor rendben találkoztunk a szentesi vasúti pályaudvaron, ahol beszereztük a még szükséges jegyeket, majd felszálltunk a nemsokára begördülő vonatra. Itt kényelmesen elhelyezkedtünk, majd mikor a korán kelés tompaságát valamennyire kiűztük a fejünkből, néhány szóban elmondtuk, mit is várunk ettől a mai naptól. (Ez egy hangos úti beszámoló formájában, rádióadásként még decemberben elérhető lesz a Lidércfény oldaláról.) Röviden összefoglalva mindannyian nagy reményeket fűztünk a találkozóhoz.

A vonatút érdekesen alakult számunkra, ami tulajdonképpen a tájékozatlanságunkról tett tanúbizonyságot. Terveink szerint ugyanis Kőbánya-Kispesten szerettünk volna leszállni, s onnan metróval érkeztünk volna a helyszínre, azonban a Szolnoki csatlakozás után egy idő múlva azt vettük észre, hogy általunk eddig ismeretlen tájon haladunk, ismeretlen megállók suhannak el előttünk - ráadásul a peronon voltunk kénytelenek utazni, mert nem találtunk egyben sehol 3 ülőhelyet. (Ez persze abból a szempontból jó volt, hogy nem volt melegünk, viszont hideg volt a peronon. ) Végül szerencsésen eljutottunk a Nyugati pályaudvarra, amelynek aluljárójában Homoergasterrel ittunk egy kávét, amíg Kapitány jegyet váltott a metróra.

A találkozóra ugyan némi késedelemmel, ámde nem elkésve érkeztünk meg. Mondhatni, a szervezők után mi érkeztünk meg elsőként a helyszínül szolgáló Sárkánytűz szaküzletbe. A bemutatkozás után felmentünk az emeletre lepakolni, majd szétnéztünk a boltban. Mire végigböngésztük a kínálatot, rájöttünk, hogy néhány havi fizetésünket simán itt tudnánk hagyni. Ezt követően visszamentünk a felső szintre, és meg kell mondjam némileg elbizonytalanodtunk. Voltak már ugyan néhányan fent, és lent is, de az előzetes várakozásainkat ez meglehetősen alulmúlta. A tervezett program első két része így gyakorlatilag el is maradt, ám azért 11 órára szép számmal összegyűltek az érdeklődők, így megkezdődhetett a konkrét rendezvény.

Elsőként a Tinta klub mutatkozott be. Ők gyakorlatilag egy írói műhely, akikkel bár nem sok minden történik, azért dolgoznak. Ennek eredményeképpen már kiadtak egy novelláskötetet Pirkadatra várva címmel, és jelenleg a második hasonlón munkálkodnak. Természetesen van weboldaluk, amely a www.tintaklub.hu címen található, és minden információ rajta van, amely velük kapcsolatban érdeklődésre tarthat számot. Amit én itt még mindenképpen megemlítek velük kapcsolatban az az, hogy szellemi támogatójuk, mentoruk Nemere István.

A Tinta klubot a Karcolat, illetve sciptoriumuk bemutatkozása követte. Megtudhattuk, hogy januárban lesznek 4 évesek, igen aktívak és az eltelt időszak alatt komoly fejlődésen mentek át a saját írói műhelyüknek köszönhetően. Bővebb információt a www.karcolat.hu oldalon találhattok róluk.

A következő fél óra a Lidércfényé volt, amit sikerült végig tartalmasan kitölteni. Naná, hiszen a kályhától indultunk, az első találkozásoktól, majd a NYÚSZ-on és a Ne0lógián át eljutottunk a Lidércfény megalakulásáig. Pontról pontra (na jó, némileg kissé össze-vissza) elmondtuk, mivel és miért foglalkozunk, az online magazinon kívül miken dolgozunk. (Lásd.: AKF, Fantasy Portal, Rádióadás, Zombi-bábfilm.)

Ezután jött egy kb. egy órás ebédszünet, amit egy érdeklődő egyetemistával végigbeszélgettünk. Ő éppen olyan témában írja a szakdolgozatát, amiről ez a nap szólt.
Az ebédszünet után az Ammerúnia műhelyt ismerhettük meg, elmondták milyen céllal alakultak, és milyen terveik vannak. Arról világról, amelyen a műhely novellái, regényei játszódnak, s amelyet Ammerúniának hívnak, nem sok szó esett, viszont sok értékes gondolattal lehettünk gazdagabbak. Kaptunk továbbá olyan plakátokat is, amelyek könyvborítókként már ismerősek lehettek, ám ezek érdekessége mégis az volt, hogy Pozsgay Gyulától kaptuk, aki megfestette, megalkotta ezeket a csodaszép festményeket. Weboldaluk a http://www.ammerunia.hu címen érhető el.

Őket követte a Delta műhely bemutatkozása, s mint kiderült már nem sok közük van a Delta Vision kiadóhoz, amely kezdetben patrónusukként működött. Az eddigiekhez hasonlóan gyakorlatilag ők is egy zárt scriptoriumot alkotnak, írnak, véleményezik egymás műveit, s így, egymást segítve jutnak külön-külön és természetesen eképpen együtt is előre. Internetes elérhetőségük rendhagyó módon a http://irokor.hu oldalon található.

Ezzel véget értek a bemutatkozások, ismerkedések, így áttérhettünk a komolyabb dolgokra. Eképpen kihirdetésre került két pályázat is, valamint a Cherubiontól és a Delta Visiontól érkezett meglepetésvendégekkel könyveket lehetett dedikáltatni. Ezután Villányi Pál, a Delta Vision és a Cherubion kiadó tulajdonosa hosszasan felvázolta, milyen is ma Magyarországon a fantasy és a sci-fi irodalom piaci helyzete. Nos, mint kiderült, a dolog egyáltalán nem rózsás, megdöbbentő számokat és tényeket hallottunk.

Azért végül volt okunk az ünneplésre, hiszen az összességében közel 60-70 főt számláló társaság a nap végén pezsgő(ke)t bontott, részben az összességében jól sikerült nap zárása apropóján, részben pedig mint egy előrehozott évbúcsúztató.

A találkozó végeztével a Lidércfény HQ stábja összecsomagolt, a néhány darab megmaradt AKF-et és szórólapot kihelyezte az üzlet azon részére, ahol hasonló ingyenes kiadványok voltak (és természetesen engedélyt is kértünk ezek otthagyására). Dolgunk végeztével boldogan és megelégedéssel indultunk hazafelé, előbb le a metróba, és onnan a Nyugati pályaudvarra. Szerencsésen elértük a 18:15-ös gyorsvonatot, s mivel nem volt kedvünk várni egy fél órát - valamint az induló vonatoknál sem láttunk a 18:45-öst, így felszálltunk rá. Úgy tűnt, Szolnokig megint a peronon leszünk kénytelenek utazni, hiszen minden vagon tele volt, ám végül hozzákapcsoltak még néhányat, így lett egy kényelmes fülkénk. Szolnokon ugyan kellett várni majd egy órát a továbbindulásra, ám ebből úgy fél órát már a vonaton sikerült eltölteni, ahol lezártuk a hangos úti beszámolónkat, mérleget vontunk a nap eseményeiről, hatásairól.

Összefoglalva: tartalmas és hasznos volt a rendezvény a Lidércfény számára. Tartalmas, hiszen személyesen megismerhettünk több olyan embert, aki ismeri, olvasója és/vagy alkotója a Lidércfénynek. Hasznos, hiszen nem csak mi lettünk gazdagabbak első kézből származó információkkal, hanem konkrét kapcsolatokat is szereztünk. Ennek legszebb példája, hogy minden bizonnyal jövő tavasszal megszületik egy olyan Lidércfény AKF, amelyet az Ammerúnia Műhellyel közösen készítünk. Ugyan ennek részleteit még meg kell beszélni Aldyr-ral, ám mindkét részről úgy tűnt, hogy teljes mellszélességgel támogatjuk az ötletet.

Ami nekem személyesen igen jól esett, az Aldyrnak az a kijelentése volt, miszerint a Lidércfény AKF-ben ő azt az életérzést látja, amit a '90-es évek elején a Bíborhold/Holdtölte magazin képviselt. Őszintén megvallva, éppen azon gondolkodtam az elmúlt hetekben, hogyan tehetném minimum épp ehhez a magazinhoz küllemben hasonlóvá az AKF-et (kívül-belül színes borító, 32 oldal, nagyobb példányszám), ám a Aldyr néhány mondatából kiderült, hogy tulajdonképpen már így is megvan az a hatás, mint amit a Bíborhold kézbevételekor érezhettünk annó.

Eddig az én beszámolóm, jöjjenek a további képes és szöveges anyagok, mások tollából:

http://www.fantasycentrum.hu
http://everigel.blog.extra.hu
http://everigel.blog.extra.hu/?page_id=89
http://everigel.blog.extra.hu/?page_id=105
http://www.irokor.hu/?p=235

Előző oldal Jimmy