Aeon Flux - vélemények

Ugrás a műre


Antonia
Felhasználó
2009.12.20 12:23
Szia!
Remek mű, nagyon elnyerte a tetszésem! Gratu!
Ida
Admin
2009.04.09 19:43
Isten hozott a Fantasy Portálon!

Végigolvastam az írásodat, és írnék róla egy rövid kritikát/ véleményt, ha nem bántalak meg vele. Remélem, hasznát veszed majd a későbbi írásaid elkészítésekor.

Sok jó ötlet szerepel a novellában, de nincsenek kidolgozva. Nagyon száraz a stílus, és a tömörsége is inkább egy jegyzőkönyvhöz hasonlít, és nem szépirodalmi műhöz. Vázlatnak jó, de sokkal több energiát kellene fordítani a részletekre. Nem jut el az olvasóhoz az események hangulata és súlya. A legborzalmasabb és a leghétköznapibb dolgokról egyforma hangnemben számol be a főszereplő. Nincs különbség például aközött, hogy kihalt majdnem az emberiség, illetve várja a kávészünetet.

Több energiát kellene fektetni a jellemek kidolgozására is. Élete szerelméről csak annyit tudunk meg, hogy csinos, egy helyen dolgoznak, és segít neki. A főnök erős és mérges. Az orvosok sokat tudnak. Még a külsejükről sem tudunk képet alkotni. Így a karakterek nem formálódnak valós jellemekké, csupán klisék maradnak. Így nem lehet azonosulni velük, átérezni a problémájukat, és megérteni tetteik mozgatórugóit. Jó jellemek nélkül minden írás ízetlen, és egy idő után érdektelenné válik a műben történő eseményketől függetlenül.

Az egész műből hiányoznak azok az apróságok, amik egyedivé teszik a történetet. Gesztusok, jellemvonások, negatív tulajdonságok, szokások, bármi, ami közelebb hozza hozzánk a szereplőket.

Javaslom, olvass el egy regényt Marqueztől. Ő nagy mestere a hangulatteremtésnek. Két mondat után már szinte be lehet szívni az adott hely levegőjét. Sokat lehet tőle tanulni.

Remélem, nem sértettelek meg, de külső szemlélők hamarabb meglátják a problémákat, és egy megalapozott kritika többet ér a dicséretnél.

Előző oldal