Sötételf – Vérkövek

Fantasy / Könyvajánló (13572 katt) Kapitány
  2011.06.26.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2011/6 számában.

Ammerúnia komor világán – melynek alapjait Eric Muldoom fektette le – játszódnak a Sötételf – Vérkövek fantasy shared world antológia történetei.

Baar-Shagyr veszett hírű lápvidék, a Császárság mégis helytartót ültet ide, mert a környező hegyek méhe mesés holdkő-vagyont rejt... Amikor az egyik bánya megnyitásakor a tartományban elszabadul a ximúr-kórság és a nemesvérű elfek tömegével korcsosulnak el, a holdelfek mágiája gyilkos ködfallal zárja körül a mutánsokat. Az itt rekedtek bőre megfeketedik, hajuk megőszül, izmaik elsorvadnak.

A felfedezett vérkövek létezésének titokban kell maradnia, ezért a császári gépezet gondoskodik arról, hogy mindenki elhiggye: a tartomány lakossága elpusztult, a maradék keveseket kimenekítették. A shagyri kincsek átmentése, a fajtársak sanyargatása a színfalak mögött zajlik tovább.

Egyvalamivel azonban senki sem számol: a shagyri Nemesházak egyes klánjai idővel felhagynak az elixír szedésével. Négy generáció elteltével a mocsárvidék már egy új fajt nevel ki: harcias, vad és ellenálló egyedeket, akik a túlélés és a gyilkolás mesterei. A nevük: sötételf.

A ködfallal körülvett tartomány ötletét emlékeim szerint még a 2008-as Fantasztikus Napon hallottam először Aldyrtól, amikor egy ammerúniás pályázati kiírást ismertetett a közönséggel. Ennek a 2009-ben lezárult pályázatnak az eredménye lett a Cherubion Könyvkiadó által 2011-ben megjelentetett keményfedeles Sötételf – Vérkövek antológia.

Az első dolog, amely megfogja az olvasó figyelmét, a Pozsgay Gyula által készített borítófestmény. A borítóról ránk tekintő, nem épp bizalomgerjesztő elf kitűnően illik a kötet hangulatához, és most még a nyomdának is sikerült megfelelő minőségben prezentálni a festményt.

A több mint 300 oldalas kötetben 11 hosszabb-rövidebb novella található. A novellákat rövid átvezető szövegek kötik össze, melyek Eric Muldoom munkái. Az írók a magyar fantasy irodalmat nyomon követő érdeklődők számára ismert nevek, akik többségében nem a régi motorosok közül kerülnek ki, hanem az új, amatőr alkotók közül kiemelkedett generáció képviselői. Külön öröm volt számomra, hogy régi lidércfényes alkotóval is találkozhatunk közöttük Tim Morgan személyében.

Ha értékelni kellene az írásokat, akkor összességében azt mondhatom, hogy tetszettek. A hangulatuk talán kissé komor, de ettől függetlenül kellemes olvasmányélményt jelentettek. Azon olvasók számára is élvezhetők, akik egyébként nem ismerik Ammerúniát: a novellákon keresztül betekintést nyerhetünk Eric Muldoom világának egy különösen sötét szegletébe. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az igényes magyar fantasyt.

A kötet végén található Sötételf – Maszkok előzetes alapján lesz még folytatás is! A hivatalos Ammerúnia honlapon 2011-re ígérik az új antológia megjelenését. Remélem, hamarosan fizikai valójában is kezünkbe vehetjük az új kötetet.

Előző oldal Kapitány
Vélemények a műről (eddig 2 db)