Alternatív magyar folklór - dark fantasy / horror pályázat

Külvilág / Lidércfény (943 katt) Lidércfény HQ
  2021.03.01.

A teljes, színes-szagos leírás nyomtatható PDF-ben letölthető innen:
https://www.lidercfeny.hu/download/XII_LFP_AMF_kiiras.pdf

A Lidércfény Online kulturális magazin és a Lidércfény amatőr kulturális folyóirat szerkesztősége
pályázatot hirdet


A pályázat témája:
Olyan novellák írása, amelyek a Nagy Gergely grafikus által megálmodott és képei által életre hívott alternatív magyar folklór világhoz kapcsolódnak. Elevenedjen meg az 1700-1800-as évek Magyarországa, de ne csak az akkor létező társadalmi csoportokat képviselő alakok szerepeljenek benne, hanem keljenek életre a képeken látható, és akár természetesen a magyar folklórban fellelhető lények is.
A képek által közvetített hangulat leginkább a dark fantasy / horror vonalon mozog, ezért kizárólag ilyen zsánerű alkotásokat várunk.

Pályázhatnak:
Magyarországon és határainkon túl élő, magyar nyelven alkotó írók, kizárólag saját maguk által írt, magyar nyelvű novellákkal. A pályázat kiírói, zsűrije ez esetben elfogad olyan pályaművet is, amely már korábban megjelent, de a műnek mindenképpen kapcsolódnia kell a kiíráshoz. Az alkotónak lehessen joga a(z akár átdolgozott, aktualizált) novella újraközlésére – tehát nem lehet kizárólagos, aktuális szerződése egyetlen kiadóval sem, amely ezt kizárja. Egyéb esetben csak akkor fogadjuk el a pályaművet, ha a szerző és a kiadó között létrejön egy szerződésmódosítás, amely engedélyt ad pályázni. Ekkor szükségünk lesz a szerződésmódosítás másolatára.

Egy személy maximum 3 alkotással nevezhet.

Beküldési határidő: 2021. szeptember 4. (szombat), 23 óra 59 perc.

Eredményhirdetés: várhatóan 2021. december vége. (Amennyiben a zsűri bármilyen okból kifolyólag nem tudja tartani a fenti határidőt, úgy azt időben jelezni fogja a Lidércfény weboldalon, és a Lidércfény Online Facebook oldalon.)

Nevezési díj nincs, a pályázaton való részvétel ingyenes!

Az elbírálás szempontjai:
– Mennyire illeszkedik a pályamű a Nagy Gergely által megalkotott képekhez.
– Hogyan sikerült a pályamű irodalmilag: azaz miként építi fel a világot, az abban szereplő karaktereket, a történetet, illetve milyen a pályamű nyelvezete, helyesírása.

A zsűri tagjai:
A Lidércfény részéről: Jimmy Cartwright (Bognár Zsolt), Török Ida
A képeket megalkotó Nagy Gergely
Független szakértőkként: Tim Morgan, Craz (Varga Tamás József – Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóház)

Közönségdíj:
A pályázat kiírói ezúttal szeretnék bevonni az olvasókat is, ezért közönségdíjat is hirdetünk. Nyilván az olvasók egészen más szempontok alapján ítélnek meg egy novellát, ezért a feladat egyszerű: a beérkezett pályaműveket elolvasva el kell dönteni, melyik tetszett a leginkább, és egy űrlapon be kell azt jelölni. Az űrlap elérhetőségét a pályázat beadási határidejének lejárta után tesszük közzé.

Díjazás:
A díjazás feltétele, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű pályamű érkezzen.

– Kis számú pályamű esetén az első három helyezett, valamint a közönségdíjas alkotás szerkesztve, javítva megjelenik egy Lidércfény AKF különszámban, melynek külső és belső címlap- és hátlap-borítóját Gergely művei, valamint belül, a nyertes novellákhoz kapcsolódó illusztrációk díszítik.
Vagy:
– Megfelelő mennyiségű és minőségű alkotás beérkezése esetén az első három helyezett, a közönségdíjas alkotás, valamint a sorrendben következő hét-tíz pályamű (terjedelemtől függően) szerkesztve, javítva megjelenik egy illusztrált e-bookban (PDF és ePUB formátumokban).
– Az első helyezett egy pályázaton kívüli, régebbi vagy új novellájához Nagy Gergely illusztrációt készít. Az illusztrált novella megjelenik a soron következő Lidércfény amatőr kulturális folyóiratban.
– Az első három helyezett könyvjutalmat kap.
– Minden pályázó néhány mondatos szöveges értékelést kap a zsűritől a beküldött pályaművére.

A pályázat célja:
Magyar vonatkozású, a folklórt felhasználó dark fantasy és/vagy horror történetek megalkotása a Nagy Gergely grafikus által megálmodott képek alapján.

A képek, amelyekhez a novellákat várjuk:
https://drive.google.com/drive/folders/1T0gdRO-GsuWj-DB1weal0MCfrnnabfwZ?fbclid=IwAR1Fe5xCl24thdEBByNfW53MJ78YdQbKl3ud8h8cWWHR3Lob8BNK8XCmg2Y

A beküldés feltételei:
• Csak és kizárólag olyan novellákat fogadunk el, amelyek a pályázat témájának egyértelműen megfelelnek.
• A novellák fő- és mellékszereplői között természetesen felbukkanhatnak olyan alakok is, amelyek a képeken nem szerepelnek, de a képeken szereplő alakok, lények közül minimum az egyiküknek szerepelnie kell a pályaműben.

• Kerek, önmagukban megálló, lezárt történeteket várunk.
• Egy novella terjedelme maximum 55.000 karakter lehet (szóközökkel), leszámítva a címet.
• A pályaműveket a www.lidercfeny.hu oldalra kérjük feltölteni, az alábbi feltételek szerint:
– a pályamű címének elején a következő szerepeljen: "XII.LFP.AMF" (teljes formátum: XII.LFP.AMF-Novella címe),
a pályamű első sorában csak és kizárólag az alábbi szöveg szerepeljen: "Nevezés a XII. Lidércfény pályázatra".
• A pályamű elején kérjük feltüntetni, hogy mely képhez, képekhez kapcsolódik. A zsűri ez alapján fogja tudni eldönteni, hogy az adott alkotás valóban illeszkedik-e a kiíráshoz.

Egyéb fontos tudnivalók:
• A zsűri fenntartja a jogot, hogy a fenti feltételeknek nem megfelelő, azoknak eleget nem tevő pályaműveket a pályázatból értesítés nélkül, azonnali hatállyal kizárja.
• A zsűri kijelenti, hogy ha a pályázatra nem érkezik megfelelő számú és minőségű novella, akkor a pályázatot nem díjazzák.

• A nyerteseket e-mail címeiken értesítjük, ezért a regisztráció során, vagy a regisztrációs adatok módosításával, vagy nem publikus e-mail cím esetén a pályázat szövegén belül (vagyis a novella elején, vagy végén) működő, valós e-mail cím megadását kérjük.
• A Lidércfény szerkesztősége fenntartja a jogot, hogy az e-bookba bekerült novellákat, az e-book megjelenése után leghamarabb 1 hónappal térítésmentesen megjelentesse a Lidércfény Online kulturális magazinban (www.lidercfeny.hu), és a Lidércfény amatőr kulturális folyóiratban (AKF), feltüntetve, hogy a novella a XII. Lidércfény pályázaton díjazásban részesült.
• A pályázatra beküldött, és az AKF-be, vagy e-bookba bekerült novellák a megjelenésük után fél évig máshol nem közölhetőek sem elektronikusan, sem nyomtatásban.
• A Lidércfény szerkesztősége a lenti nyilatkozatok alapján fenntartja a jogot a beküldött, de a pályázaton nem díjazott írások térítésmentes megjelentetésére a Lidércfény Online kulturális magazinban (www.lidercfeny.hu), valamint a nem díjazott, de jobban sikerült novellák térítésmentes megjelentetésére a Lidércfény amatőr kulturális folyóiratban (AKF), feltüntetve, hogy a novella a XII. Lidércfény pályázaton vett részt.

Nyilatkozat a kiíró részéről:
A Lidércfény szerkesztősége kijelenti, hogy a pályázat során esetlegesen kért személyes adatokat harmadik félnek nem adja át, azokat a vonatkozó törvények értelmében titkosan kezeli. Ez alól kivétel, ha hatósági személy jogosan kéri ezen adatokat.
A Lidércfény szerkesztősége kijelenti továbbá, hogy a megadott adatokra kizárólag az eredményről történő értesítés miatt van szükség.
A Lidércfény szerkesztősége elismeri, hogy minden beérkezett pályamű a nyilatkozat értelmében a szerző saját tulajdona, így arra a szerzői jogi törvények megfelelő passzusai érvényesek. A szerző a helyezést el nem ért alkotását a továbbiakban bárhol és bármikor publikálhatja, a Lidércfény szerkesztősége semmilyen módon nem kívánja azt kisajátítani.

Nyilatkozat az alkotó részéről:
Az alkotó kijelenti, hogy a pályázatra megküldött kézirat kizárólagos szerzője, az saját szellemi terméke, és egyéni, eredeti jellegű.
Az alkotó hozzájárul, hogy amennyiben novellája mindenben megfelel ezen pályázati kiírásnak, és a zsűri díjazásban részesíti, az térítésmentesen megjelenhet a Lidércfény szerkesztősége által készített Lidércfény amatőr kulturális folyóirat pályázati különszámában, vagy elektronikus könyvben (e-bookban), majd leghamarabb 1 hónappal később térítésmentesen a Lidércfény Online kulturális magazinban (www.lidercfeny.hu), illetve e-
book megjelenés esetén térítésmentesen leközlésre kerülhet a Lidércfény amatőr kulturális folyóiratban (AKF).
Elfogadja, hogy a pályázaton díjazásban részesült novellája általa csak a fent meghatározott időtartam után közölhető máshol (vagyis a megjelenés után fél évvel), feltüntetve, hogy a novella a XII. Lidércfény pályázaton díjazásban részesült.
Az alkotó hozzájárul, hogy amennyiben alkotását a zsűri, nem részesíti díjazásban (vagyis kis számú pályamű esetén nem jelenteti meg az AKF pályázati különszámában, illetve nagy számú pályamű esetén nem jelenteti meg az e-bookban), azt térítésmentesen megjelentetheti mind a Lidércfény Online kulturális magazinban (www.lidercfeny.hu), mind a rendszeresen, havonta megjelenő Lidércfény amatőr kulturális folyóiratban (AKF), feltüntetve, hogy a novella a XII. Lidércfény pályázaton vett részt.

Az alkotó a pályázatra küldött novellájával kijelenti, hogy a fenti kiírást teljes egészében elolvasta és megértette, elfogadta, az abban foglaltakkal mindenben egyetért.

A pályázati kiírásban felhasznált képek Nagy Gergely alkotásai.

Szerzői jogi törvény: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99900076.tv

Előző oldal Lidércfény HQ
Vélemények a műről (eddig 2 db)